Historie

Papierfabriek Nijmegen, een bewonderenswaardig bouwwerk in beton, staal en glas.

Wie midden in ons hallencomplex staat en om zich heen kijkt, ziet een haast oneindige ruimte. Door de decennia heen gegroeid in omvang om 7 immense papiermachines te kunnen huisvesten, die elk tot wel 35.000 ton papier per jaar produceerden.

De geschiedenis van de fabriek gaat tot ruim een eeuw terug.

Als in 1908 drie oprichters Nijmegen kiezen als vestigingsplaats vanwege de gunstige geografische ligging met water-, weg- en spoorverbindingen. Hun fabriek ging onder de naam “N.V. Papierfabriek Gelderland” van start en kende toen nog een jaarproductie van 750 ton.

De moderne geschiedenis voert terug naar 1997

Als inmiddels South African Pulp & Paper Industry (SAPPI) de scepter zwaait, ’s werelds grootste producent van houtvrij gestreken papier. Het eindproduct dat Sappi Nijmegen tot aan de verkoop aan InnovioPapers in 2008 afleverde was hoogwaardig, houtvrij, tweezijdig gestreken papier. Onder meer geproduceerd voor glossy magazines als Vogue en Elle, brochures van luxemerk auto’s en fotoboeken van het WK voetbal en de Olympische Spelen.

een stapje vooruit

In 2015 sloot de fabriek definitief zijn deuren.

Maar net als de functie toen, laat deze historische locatie nu als eventlocatie onuitwisbare indrukken achter en maakt het ervaringen memorabel. In 2018 werd het pand overgenomen door EKI, dat zelf 20.000 vierkante meter in gebruik heeft. De overige 45.000m2 werd na een zeer succesvolle vuurdoop met Redbull Uncontained definitief tot creatieve speeltuin bestempeld. Sindsdien werkt een klein maar gepassioneerd team hard aan het op de kaart zetten van deze ‘playground’ binnen de creatieve industrie.

benieuwd naar meer?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe 'paper creatives'

SCHRIJF MEE AAN DE HISTORIE VAN DE NIJMEEGSE PAPIERFABRIEK

ENGINEERING CREATIVITY